Kroppen elsker raffineret sukker – det er en hurtig løsning af energi. Uden fibre, der naturligt ville bremse fordøjelsen af det, er optagelsen i kroppen meget hurtig. Men det er også hurtigt brændt af og efterlader en følelse af udmattelse – så vi længes snart efter en ny løsning. Vidste du, at undersøgelser har fundet ud af, at raffineret sukker er mere vanedannende end kokain? Og at hyppigt indtag er forbundet med et væld af livsstilssygdomme, inkl. øget risiko for overvægt, diabetes, depression, demens, forhøjet blodtryk, kronisk betændelse, leversygdomme, hjertesygdomme, kræft og for tidlig død?
Indvirkning på sundhed og lang levetid
I 2,6 millioner år af menneskets historie har vores kost bestået af vilde dyr og årstidens grøntsager og frugter – og raffineret sukker var ikke en del af kosten. Faktisk løber organer som vores hjerte og hjerne op til 25% mere effektivt på energi fra fedt (kaldet ketoner) end på blodsukker, mens de også udskiller langt færre affaldsstoffer. Raffineret sukker blev opfundet i Indien for et par tusinde år siden og har kun været overkommelig for mennesker i et par hundrede år. Gennem fremstilling udvindes raffineret sukker fra naturlige sukkerkilder for at skabe et hurtigt brændstof, men et brændstof, der praktisk talt ikke indeholder vitaminer, mineraler, protein, fedt eller andre gavnlige forbindelser.
Naturligt sukker forekommer naturligt i alle fødevarer, der indeholder kulhydrater, såsom grøntsager, frugter og korn. Og hele fødevarer, der indeholder naturligt sukker, er fine og kan være meget sunde. Disse hele fødevarer har høje mængder af fibre, vitaminer, mineraler og antioxidanter, som langsomt fordøjes og fører til en konstant frigivelse af energi. Men raffineret sukker er noget helt andet. Da fremstillingen udtømmer det for fibre, fordøjes det hurtigt og får insulin- og blodsukkerniveauet til at stige i vejret. Og fordi den er fattig på fibre og næringsstoffer, føler du dig ikke mæt, uanset hvor meget du spiser.
Videnskabelige undersøgelser har vist, at en kost med højt sukker og raffinerede kulhydrater nedsætter insulinfølsomheden, reducerer evnen til at forbrænde fedt og fører til øget inflammation og produktion og ophobning af kropsfedt. Omvendt er diæter rig på sunde fedtstoffer og lavt indhold af sukker og raffinerede kulhydrater det sundere valg i form af et længere liv, bedre hjernefunktion, lavere inflammation, mindre dårligt kolesterol, mere godt kolesterol og forebyggelse af sygdomme som fedme, diabetes, kræft og hjertesygdomme. Det er sukkeret og de raffinerede kulhydrater, der fører til vægtøgninger og hjerte-kar-sygdomme – det er ikke indtaget af sunde fedtstoffer.
Hvad Kan du gøre?
Raffineret sukker tilsættes de fleste af nutidens forarbejdede fødevarer og drikkevarer, såsom is, slik, brød, kager, kiks, morgenmadsprodukter, diætmad, saucer, færdigretter, sodavand og juice. Du kan identificere disse på etiketter med navne som rørsukker, rørjuice, rissirup, majssirup med høj fructose, melasse, karamel og de fleste ingredienser, der ender på -ose, såsom glucose, maltose eller dextrose.
Det ideelle for sundhed og lang levetid er at reducere indtaget af raffineret sukker til et absolut minimum. Brug mindre eller erstat det i madlavning, te, kaffe osv. Og reducer indtaget af mad, der indeholder raffineret sukker. Især i flydende form, som sodavand, juice og energidrikke, da disse har den værste negative indvirkning på sundhed og levetid. Spis i stedet hele fødevarer, der indeholder naturligt sukker, såsom nødder, bær, frugter og søde grøntsager. Hvis du ikke er vant til lave niveauer af raffineret sukker, kan du støde på stærk trang. For at bekæmpe disse, skal du sørge for at have fuldkost-alternativer klar ved hånden, både på arbejdet, i din bil, derhjemme osv. Trangen forsvinder med tiden, så hav tålmodighed og hold ud.
Lev gladere, sundere, længere
Raffineret sukker er en af flere indflydelsesrige faktorer, der kan have en radikal indvirkning på din livskvalitet, aldring, risiko for sygdom og levetid. Men udfordringerne, målene og rejsen er forskellig for alle. Og livsstilsændringer kan være svære at realisere og vedligeholde.
Hos Longevity Institute er vi dedikerede til at levere programmer, værktøjer og viden til at hjælpe dig med at vurdere og forbedre disse risikofaktorer, så du kan leve et lykkeligere, sundere og længere liv. Download Longevity-appen for at få en stærk ledsager på rejsen.
Referencer
Avena, NM, Rada, P., & Hoebel, BG (2008). Beviser for sukkerafhængighed: Adfærdsmæssige og neurokemiske virkninger af intermitterende, overdreven sukkerindtag. Neuroscience & Biobehavioral Reviews, 32(1), 20-39.
Malik, VS, Popkin, BM, Bray, GA, Després, JP, & Willett, WC (2010). Sukkersødede drikkevarer, fedme, type 2 diabetes mellitus og risiko for hjertekarsygdomme. Circulation, 121(11), 1356-1364.
Yang, Q., Zhang, Z., Gregg, EW, Flanders, WD, Merritt, R., & Hu, FB (2014). Tilføjet sukkerindtag og dødelighed af hjertekarsygdomme blandt amerikanske voksne. JAMA Internal Medicine, 174(4), 516-524.
Hu, FB (2013). Løst: der er tilstrækkeligt videnskabeligt bevis for, at et faldende forbrug af sukkersødede drikkevarer vil reducere forekomsten af fedme og fedme-relaterede sygdomme. Obesity Reviews, 14(8), 606-619.
Johnson, RK, Appel, LJ, Brands, M., Howard, BV, Lefevre, M., Lustig, RH, … & Wylie-Rosett, J. (2009). Diætsukkerindtag og kardiovaskulær sundhed: en videnskabelig erklæring fra American Heart Association. Oplag, 120(11), 1011-1020.
Malik, VS, Schulze, MB, & Hu, FB (2006). Indtag af sukkersødede drikkevarer og vægtøgning: en systematisk gennemgang. The American Journal of Clinical Nutrition, 84(2), 274-288.
Ludwig, DS (2013). Kostkulhydrater: rolle af kvalitet og kvantitet i kronisk sygdom. BMJ, 346, e9069.